Головна » Статті » Конспекти уроків для старших класів » Конспекти уроків з хімії 10 клас (нова програма) |
УРОК 49. ЗАГАЛЬНІ ПОНЯТТЯ ПРО БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ РЕЧОВИНИ. РОЛЬ ОРГАНІЧНОЇ ХІМІЇ В РОЗВ'ЯЗУВАННІ СИРОВИННОЇ, ЕНЕРГЕТИЧНОЇ, ПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОБЛЕМ, СТВОРЕННІ ПРИРОДНИХ ТА СИНТЕТИЧНИХ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИНЦілі: формування ключових компетентностей: · основні компетентності у природничих науках і технологіях; · екологічна грамотність і здорове життя; · уміння вчитися впродовж життя; формування предметних компетентностей: · формувати знання учнів про біологічно активні речовини (вітаміни, ферменти), роль органічної хімії в розв'язуванні сировинної, енергетичної, продовольчої проблем, створенні природних та синтетичних біологічно активних речовин; · розвивати хімічну мову, екологічне мислення; · виховувати інтерес до вивчення хімії. обладнання: мультимедійний проектор, комп'ютер. Тип уроку: ВНМ (Д). Форми роботи: пояснення вчителя, бесіда, захист проектів, прийом «Асоціативний кущ». ХІД УРОКУ
I. ОРГАНІЗАЦІЯ КЛАСУ II. ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ III. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ Ø Прийом «Асоціативний кущ» IV. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ На сьогоднішньому уроці ми ознайомимося з біологічно активними речовинами і розглянемо роль хімії в розв’язанні проблем суспільства. V. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ (ПОЯСНЕННЯ ВЧИТЕЛЯ + БЕСІДА) Поняття про біологічно активні речовини Біологічно активні речовини — це органічні сполуки різної хімічної природи, здатні впливати на обмін речовин та перетворення енергії в живих істотах. Одні з них регулюють процеси обміну речовин, росту й розвитку організмів, інші є засобом впливу на особин свого або інших видів. До біологічно активних речовин належать ферменти, вітаміни, гормони, нейрогормони, фактори росту, фіто- гормони, антибіотики тощо. Вітаміни Вітаміни — органічні речовини, що надходять в організм людини з їжею і забезпечують нормальний обмін речовин, його фізіологічне функціонування. Більшість вітамінів у організмі не синтезуються. Деякі синтезуються, але недостатньо. Тому особливо важливо, щоб вітаміни надходили регулярно. Значення їх у процесі життєдіяльності організму дуже велике. Більшість вітамінів доповнюють склад ферментативних систем, що беруть участь у вуглеводному, жировому, білковому та інших видах обмінів. Деякі з них, наприклад вітамін Д, перетворюються на гормоноподібні речовини, які також беруть участь у регуляції біохімічних процесів у організмі. Таким чином, кожен вітамін відіграє свою, тільки йому належну роль в організмі людини. На сьогодні відомо близько 20 різних вітамінів, які поділяються на дві групи: За нормального раціону і здорового способу життя потреба у вітамінах задовольняється природним шляхом. Однак узимку й навесні відчувається нестача вітамінів, що спричиняє гіповітамінози. Надлишок вітамінів — гіпервітаміноз, що буває дуже рідко. Одноманітне харчування, бідне на натуральні рослинні продукти, призводить до виникнення захворювання — авітамінозу. Потрібно пам’ятати, що вітаміни можуть руйнуватися під час кулінарної обробки продуктів харчування. Так, під час варіння м’яса руйнується 50 % вітамінів групи B, у рослинних продуктах — 20 % вітамінів групи В. Вітамін С руйнується на повітрі, коли овочі та фрукти почищені. Тому їх потрібно нарізати перед варінням і класти в емальовану посуду з гарячою водою. Кришку каструлі під час варіння потрібно закрити. Добре зберігаються вітаміни за низької температури. Ферменти Ферменти — це біологічні каталізатори, що виробляються живою клітиною, без яких усі реакції в клітинах відбувалися б дуже повільно і не могли підтримувати життя. Висока специфічність дії ферментів зумовлює дуже велику їх кількість. Майже кожна реакція, що відбувається в живому організмі, здійснюється за участі специфічно пристосованого до неї ферменту або групи ферментів. Наразі відомо близько 2000 різних ферментів, і кількість їх продовжує збільшуватися. Ферменти можуть зберігати свою активність і поза межами організму, що дає можливість використовувати їх у фармацевтичній промисловості для виготовлення ліків; виробництві миючих засобів і паперу; технологічних процесах з виробництва шкіри та текстилю; виробництві продукції харчової промисловості; виробництві кормів для тварин. VI. ЗАХИСТ ПРОЕКТІВ 1. Навчальний проект № 30 «Найважливіші хімічні виробництва органічної хімії в Україні». 2. Навчальний проект № 31 «Доцільність та шкідливість біологічно активних добавок». VII. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ VIII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ МАТЕРІАЛИ ДО УРОКУ Вітамін A — ретинол Міститься в рибі, морепродуктах, абрикосах, печінці. Він забезпечує нормальний стан шкіри і слизових оболонок, поліпшує зір, поліпшує опір організму в цілому. Вітамін D — кальцифероли Вітамін D називають протирахітичним, бо за його дефіциту розвивається рахіт. Це захворювання проявляється в ранньому дитинстві і супроводжується порушенням утворення кісткової тканини внаслідок зменшення в ній солей Кальцію і Фосфору. Кістки викривляються. Запізнюється і порушується утворення зубів. Каль- цифероли містяться в жовтках яєць, вершковому маслі, найбільше в риб’ячому жирі. Вони також утворюються в шкірі під впливом ультрафіолетових променів сонця. Вітамін B1 — тіамін Вітамін B1 міститься в рисі, овочах, птахах. Він зміцнює нервову систему, пам’ять, поліпшує травлення. Вітамін В2 — рибофлавін Вітамін В2 міститься в молоці, яйцях, капусті броколі. Він зміцнює волосся, нігті, позитивно впливає на стан нервів. Вітамін PP (вітамін В3) — нікотинова кислота Вітамін PP міститься у хлібі з грубого помолу, рибі, горіхах, овочах, м’ясі, сушених грибах, регулює кровообіг і рівень холестерину. Вітамін В6 — піридоксин Вітамін В6 міститься в цільному зерні, яєчному жовтку, пивних дріжджах, квасолі. Благотворно впливає на функції нервової системи, печінки, кровоутворення. Вітамін В5 — пантотенова кислота Вітамін В5 міститься у квасолі, кольоровій капусті, яєчних жовтках, м’ясі, регулює функції нервової системи і рухову функцію кишечнику. Вітамін B12 — ціанокобаламін — (C63Hg8N14PC0) Вітамін B12 міститься у м’ясі, сирі, продуктах моря, сприяє кровоутворенню, стимулює ріст, сприятливо впливає на стан центральної і периферійної нервової системи. Вітамін В9 — фолієва кислота Вітамін B9 міститься у савойській капусті, шпинаті, зеленому горошку, дріжджах, печінці, необхідний для росту і нормального кровоутворення. Вітамін H — біотин Вітамін H міститься в яєчному жовтку, помідорах, неочищеному рисі, соєвих бобах, впливає на стан шкіри, волосся, нігтів і регулює рівень цукру в крові. Вітамін C — аскорбінова кислота Вітамін C міститься у шипшині, солодкому перці, чорній смородині, обліписі, корисний для імунної системи, сполучної тканини, кісток, сприяє загоєнню ран. Вітамін E — токоферол Вітамін E міститься у горіхах і рослинних оліях, захищає клітини від вільних радикалів, впливає на функції статевих і ендокринних залоз, сповільнює старіння. Вітамін K — філохінон Вітамін K міститься у шпинаті, салаті, кабачках і білій капусті, регулює зсідання крові.
Всі відомі реакції, що відбуваються в організмі, були поділені на шість основних типів. Відповідно до шести типів хімічних реакцій усі відомі ферменти діляться на шість класів: 1. Оксидоредуктази — ферменти, що каталізують окисно-відновні реакції. 2. Трансферази — клас ферментів, що каталізують транспорт різноманітних хімічних груп від однієї речовини до іншої. 3. Гідролази — ферменти, що каталізують реакції розщеплення речовин за участі води. 4. Ліази — ферменти, що каталізують реакції негідролітичного відщеплення певних груп з утворенням подвійних зв’язків або приєднання групи в місці подвійного зв’язку. 5. Ізомерази — ферменти, що каталізують реакції внутрішньомолекулярного переміщення різних груп або реакції утворення ізомерів. 6. Лігази (синтетази) — ферменти, за участі яких здійснюється приєднання двох молекул із використанням енергії АТФ і утворенням нових зв’язків. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Переглядів: 319 | |
Всього коментарів: 0 | |