Головна » Статті » Конспекти уроків для старших класів » Конспекти уроків з хімії 10 клас (нова програма) |
УРОК 37. ВУГЛЕВОДИ. КЛАСИФІКАЦІЯ ВУГЛЕВОДІВ, ЇХ УТВОРЕННЯ Й ПОШИРЕННЯ У ПРИРОДІ. ГЛЮКОЗА: МОЛЕКУЛЯРНА ФОРМУЛА ТА ЇЇ ВІДКРИТА ФОРМА. ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ГЛЮКОЗИЦілі: формування ключових компетентностей: · спілкування державною (і рідною в разі відмінності) мовами; · уміння вчитися впродовж життя; · екологічна грамотність і здорове життя; · інформаційно-цифрова компетентність; · основні компетентності у природничих науках і технологіях; формування предметних компетентностей: · вивчити поняття «вуглеводи», ознайомитися з класифікацією, молекулярною та відкритою формами глюкози, її фізичними властивостями, поширенням і утворенням у природі, вивчити її хімічні властивості, застосування, біологічну роль; · виховувати інтерес до вивчення хімії; · розвивати хімічну мову, екологічне мислення. Обладнання: мультимедійна презентація, ЕЗНП «Віртуальна хімічна лабораторія». Тип уроку: ВНМ (О). Форми роботи: лекція, бесіда, самостійна робота, асоціативний кущ, прийом «Тихе опитування», лабораторний дослід 2 «Окиснення глюкози свіжоодержаним купрум(ІІ) гідроксидом». ХІД УРОКУ
I. ОРГАНІЗАЦІЯ КЛАСУ II. ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ III. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ Самостійна робота І варіант 1. Тести 1. Естери вищих карбонових кислот і гліцеролу — це: а) вуглеводи; б) білки; в) жири; г) мило. 2. До складу рідких жирів входять залишки: а) нижчих насичених карбонових кислот; б) вищих насичених карбонових кислот; в) нижчих ненасичених карбонових кислот; г) вищих ненасичених карбонових кислот. 3. Спільна властивість жирів та естерів — це реакція: а) гідрування; б) гідролізу; в) приєднання; г) заміщення. 4. До рослинних жирів належить: а) яловичий; б) свинячий; в) оливкова; г) баранячий. 5. Вкажіть формулу пальмітинової кислоти: а) C6H13COOH; б) C12H25COOH; в) C17H35COOH; г) C15H31COOH. 6. Вкажіть формулу твердого мила: а) C17H35COOH; б) C17H35COOK; в) C15H31COONa; г) C2H5OH. 2. Здійсніть перетворення 3. Задача. Яка маса етанової кислоти прореагує з 9,2 г етанолу? II варіант 1. Тести 1. Вкажіть речовину, яка приймає участь у реакції омилення жирів: а) C2H5OH; б) KOH; в) C6H12O6; г) C17H35COOH. 2. Вкажіть реакцію, яка лежить в основі виробництва маргарину: а) гідроліз; б) етерифікація; в) гідрування; г) обміну. 3. Вкажіть формулу рідкого мила: а) C17H35COOH; б) C17H35COOK; в) C15H31COONa; г) C2H5OH. 4. До фізичних властивостей жирів не належить така: а) розчинні у воді; б) легші за воду; в) розчинні в органічних розчинниках; г) рідини. 5. Вкажіть речовину, з якою реагують і гліцерол, і оцтова кислота: а) CuO; б) CuSO4; в) KOH; г) CO2. 6. До складу твердих жирів входять залишки: а) нижчих насичених карбонових кислот; б) вищих насичених карбонових кислот; в) нижчих ненасичених карбонових кислот; г) вищих ненасичених карбонових кислот. 2. Здійсніть перетворення 3. Задача. Яка маса метанолу прореагує з 14,8 г пропанової кислоти? IV. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ Ø Асоціативний кущ з теми «Вуглеводи» Пропонуємо учням назвати поняття, які у них асоціюються з темою. З курсу біології вони вже знайомі з вуглеводами. Потім на екран проектують основні поняття теми (з попередніх уроків та нові, які будуть вивчати на цьому уроці). · Жири · Тваринні жири · Рослинні жири · Мило · Маргарин · Полімер · Вуглеводи · Моносахариди · Дисахариди · Полісахариди · Глюкоза · Фруктоза · Сахароза · Крохмаль · Целюлоза 1. Як ви вважаєте, чому плоди та фрукти мають солодкий смак? 2. Які речовини утворюються у природі під дією сонячного світла в зелених рослинах? 3. Які сполуки називають багатоатомними спиртами? 4. Яка якісна реакція на багатоатомні спирти? У природі деякі органічні речовини утворюються в рослинах під дією сонячного світла. З курсу біології ви вже знаєте як називають ці речовини? Вуглеводи. Які речовини відносять до вуглеводів? Це глюкоза, сахароза, а також крохмаль і целюлоза. Це окремий клас речовин, які відрізняються і за будовою, і за властивостями від вуглеводнів. Отже, тема уроку — «Вуглеводи», на якому ми розглянемо поняття вуглеводи, їх класифікацію, ознайомимося з молекулярною та відкритою формою формул глюкози, її фізичними властивостями, поширенням і утворенням у природі, вивчимо якісні реакції на глюкозу, її застосування та біологічну роль. V. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ 1. Даємо поняття «вуглеводи». 2. Класифікуємо їх за класами. Складаємо схему. 3. Будова молекули глюкози. C6H12O6 — це молекулярна формула глюкози. У кристалічному стані молекули глюкози мають циклічну будову. У водних розчинах існують альдегідна та циклічні форми (α- та β-форми, переважає β-форма). Отже, молекула глюкози містить у своєму складі альдегідну групу (карбонільну) та 5 гідроксогруп. Глюкоза за будовою є альдегідоспиртом. Є ще речовини з формулою C6H12O6. Наприклад, фруктоза. Але будова у неї інша, отже, вона є ізомером глюкози. (Можна підготувати невеличкі повідомлення про фруктозу.) 4. Поширення у природі. Глюкоза міститься майже в усіх органах рослин — плодах, корінні, листі, квітках. Багато її у винограді, цукровій тростині, цукрових буряках, солодких фруктах, ягодах. Ще одна назва глюкози — виноградний цукор. Глюкоза входить до складу тваринних організмів та у крові людини становить близько 0,1 %. 5. Фізичні властивості. Глюкоза — безбарвна, кристалічна, оптично активна речовина, добре розчиняється у воді, солодка на смак. У подрібненому стані вона має білий колір. Температура її плавлення становить 146 °С. 6. Хімічні властивості. Пропонуємо учням передбачити хімічні властивості глюкози. Глюкоза має два види функціональних груп — альдегідну та гідроксильні, отже, вступає в реакції, характерні для альдегідів та багатоатомних спиртів. І. Реакції за участі альдегідної групи. а) Як альдегід глюкоза вступає в реакцію «срібного дзеркала», утворюється глюконова кислота. б) Під час нагрівання вона окиснюється купрум(ІІ) гідроксидом також до глюконової кислоти: Ознакою цієї реакції є випадання морквяного осаду (Cu2O), що є якісним визначенням глюкози. Лабораторний дослід 2. Окиснення глюкози свіжоодержаним купрум(ІІ) гідроксидом. в) Як альдегід глюкоза також гідрується до шестиатомного спирту сорбіту: Сорбіт використовують як цукрозамінник для хворих на діабет. Отже, реакції глюкози з амоніаковим розчином арґентум оксиду, купрум(ІІ) гідроксидом та воднем підтверджують наявність альдегідної групи в її будові. II. Як багатоатомний спирт глюкоза взаємодіє з купрум(ІІ) гідроксидом, і знову блакитний осад купрум(ІІ) гідроксиду під час взаємодії з глюкозою утворює синій розчин. III. Особливою властивістю глюкози є бродіння. Відомо кілька видів бродіння — спиртове, молочнокисле тощо. Під дією ферментів дріжджів відбувається спиртове бродіння глюкози, внаслідок якого утворюються етанол та карбон(IV) оксид: 7. В організмах людини та тварин глюкоза окиснюється з виділенням енергії, необхідної для життєдіяльності. 8. У промисловості глюкозу одержують гідролізом крохмалю та клітковини. 9. Застосування (виписують самостійно): · у медицині; · для виготовлення кондитерських виробів; · для дзеркал та іграшок (сріблення); · для обробки тканин і шкір. VI. УСВІДОМЛЕННЯ і ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ Ø Прийом «Тихе опитування» 1. Чому клас речовин називається «вуглеводи»? 2. На які класи поділяються вуглеводи? 3. Яка формула глюкози, сахарози? 4. Яка формула крохмалю і целюлози? 5. Чим є за будовою глюкоза? 6. Чим подібна глюкоза до альдегідів? 7. Чим подібна глюкоза до багатоатомних спиртів? 8. Який процес відбувається з глюкозою під дією дріжджів? VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Навчальні проекти: № 13. Вуглеводи у харчових продуктах: виявлення і біологічне значення. № 14. Виробництво цукру. | |||||||
Переглядів: 633 | Коментарі: 1 | |
Всього коментарів: 1 | |
| |