7 січня Різдво - Народні свята - Виховна робота - Каталог статей - Учительська світлиця
Головна » Статті » Виховна робота » Народні свята

7 січня Різдво
Це одне з найурочистіших свят. Йому передує Святвечір
(6 січня), якому в народі також надавалося велике значення.
У різних регіонах України до Святвечора готувалися по-різному,
але існують і загальні традиції. Так, з ним пов’язаний обряд при-готування першої куті. Її називали «багатою», оскільки крім неї
господині готували одинадцять пісних страв, серед яких обов’яз-ково мали бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею і капустою,
картопля та узвар.
Кутю традиційно варили з пшеничних або ячмінних зерен,
з нею пов’язано чимало обрядодій. Вийнявши з печі горщик, гос-подиня дивилася: якщо зерна піднялися через вінчик посуду — на
добробут, а запали — на нестатки в новому році.
Особливим гостем на Святвечір був дідух — великий сніп жи-та, прикрашений засушеними квітами, стрічками, кетягами кали-ни та обперезаний червоною мотузкою. Він уособлював собою
родинний добробут, символізував міцний родовід. Дідух займав
у хаті найпочесніше місце — покуть і стояв там аж до кінця різд-вяних свят (до Водохреща).
Як тільки на небосхилі з’являлася перша передвечірня зір-ка, родина сідала до столу. Першим, як годилося, займав по-чесне місце господар. Після вечері діти мали віднести гостинці
своїм хрещеним батькам, найближчим родичам та бабцям-по-витухам.
Зі Святвечором пов’язано чимало дівочих ворожінь. Молоді
дівчата охоче ворожили у різдвяну ніч на судженого та на свою
долю.
А вже на Різдво йшли селом веселі колядницькі гурти, урочисто вітаючи господарів з великою радістю — «Христос народився!». Заходячи на подвір’я, колядники (а це зазвичай були хлоп-ці) просили дозволу заколядувати, і коли господар давав згоду,
розпочинали жартівливу виставу із віншувальних пісень-колядок
та кумедних сценок.
У поетичних фольклорних текстах оспівувалися господар,
господиня та їхні діти. Якщо в родині була незаміжня дівчина,
то вона обов’язково мала обдарувати кожного колядника яблу-ками та горіхами.
У народі вважалося, що чим більше колядників відвідає осе-лю, тим врожайнішим, щедрішим та щасливішим буде для роди-ни но вий рік.
Узагалі на різдвяні свята в Україні традиційно готують три куті: багату — напередодні Різдва, щедру — на Василя (тобто Новий рік) та голодну — на Водо-хреще.
Категорія: Народні свята | Додав: uthitel (07.12.2013)
Переглядів: 222 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: