ГОДИНА КЛАСНОГО СПІЛКУВАННЯ (7 клас) ТЕМА: УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНА КУХНЯ - Години спілкування 5-9 клас - Виховна робота - Каталог статей - Учительська світлиця
Головна » Статті » Виховна робота » Години спілкування 5-9 клас

ГОДИНА КЛАСНОГО СПІЛКУВАННЯ (7 клас) ТЕМА: УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНА КУХНЯ


Мета: розширити кругозір про культуру українського народу; прищеплювати і розвивати прагнення та бажання пізнавати все нове та бути різносторонньою особистістю; продовжити об’єднання класу у дружній колектив за допомогою групових та колективних завдань; виховувати ціннісне ставлення до культурних надбань українців, звичаїв та традицій свого народу.
Обладнання: учнівські повідомлення, зразки усної народної творчості (загадки, народна пісня), аудіо записи пісень, презентація, ігрові картки.

ХІД ГОДИНИ КЛАСНОГО СПІЛКУВАННЯ
1. Вступне слово
Українська національна кухня з давніх часів відзначалась великою різноманітністю страв і їх високими смаковими й поживними якостями. Народна кухня - це така ж культурна спадщина, як мова, література, мистецтво, це неоціненний здобуток, яким можна пишатися, який не слід забувати.
Використання для страв різноманітної тваринної і рослинної сировини і раціональні способи їх приготування роблять ці страви поживними, смачними, соковитими і ароматними.
Серед слов'янських кухонь саме наша, українська, користається широкою популярністю. Вона давно одержала поширення далеко за межами України, а деякі страви української кухні, наприклад борщі і вареники, ввійшли в меню кращих ресторанів різних країн.
2. Прослуховування повідомлення та перегляд презентації

«ТОП-10 найцікавіших продуктів»
10 місце: Ріпу колись сіяли з рота. Річ у тому, що у ріпи дуже дрібне насіння: у 1 кг їх більше мільйона, і вручну їх просто не розкидати. Проте і плювати – справа не проста, тому кращі "плювальники" цінувалися і поважалися в народі.

9 місце: Відваром буряка раніше користувалися як дезинфікуючим засобом, і, природно, їли і вареним і сирим. А потрапила він до нас з Візантії.

8 місце: Є багато видів капусти: червонокачанна, білокочанная, кольорова... Кольорову капусту Марк Твен називав капустою, що закінчила коледж. Брокколі американці називають "капустою з університетською освітою".
7 місце: Картопля з'явилася в Європі в середині 17-го століття як декоративна рослина. Розповідають, що якийсь адмірал привіз цю рослину до Англії і, коли її виростили, пригостив друзів стеблами і листям, підсмаженими в маслі. Гості довго плювалися. У XVIII столітті в царській Росії при дворі це блюдо подавалося як десерт. Перед вживанням його варили і густо посипали цукром. А шляхетні дами з вищого світу прикрашали квітами картоплі свої зачіски і перуки.

6 місце: Горошок був першим овочем, закритим в консервну банку.

5 місце: Огірок на початку XVIII століття в Англії був великою рідкістю, а лікарі змагалися у пошуках негативних його якостей. Одні вважали його просто отруйним, інші – що "охолоджує" і викликає простуду.
4 місце: Помідор дійсно вважався отруйним. Наприклад, в книзі "Повне керівництво з садівництва", виданої в Данії в 1774 р., писалося: "Плоди ці украй шкідливі, оскільки зводять з розуму тих, хто їх поїдає". На Русі помідори довго називали "скаженими ягодами".

3 місце: Морква з 1991 р. в Європі вважається фруктом. В межах Євросоюзу більше ніхто не сміє називати її овочем або коренеплодом. Португальцям це дозволяє продовжувати виготовлення і експорт морквяного варення, бо, за європейськими стандартами, варення робиться тільки з фруктів.
2 місце: Фахівці до цих пір не вирішили, овочем або фруктом є ананас. За часів Катерини II вельможі-гурмани широко використовували його в пригощаннях, хоч і незвичним для нас чином. Так, граф Олександр Строганов подавав ананас в оцті, а у графа Завадовського його шинкували, як капусту, зберігали в кадовбах і варили з цього борщ й щі.

1 місце: Одним з найцікавіших овочів є арктичний хрін. Його можна зустріти в далекій Гренландії. Він квітне навіть тоді, коли наступають люті морози.

3. Прослуховування пісні «Борщ» у виконанні Михайла Поплавського
4. Ігрове завдання для хлопців «Майстер-шеф»
(за три хвилини хлопці мають приготувати справжній український борщ; вони отримали карти, в яких вказано 9 інгредієнтів, всі вони входять до борщу, але в неправильній послідовності, всі ці продукти мають бути розставлені почергово, тобто в послідовності вкидання їх у страву)
Правильна послідовність
- м'ясо;
- буряк;
- картопля;
- морква;
- цибуля;
- сало;
- томат;
- капуста;
- часник.

5. «Весела хвилинка»
(поки хлопці готують борщ, інші учні відгадують загадки про продукти харчування)
ЗАГАДКИ
Морква, біб і цибулина,
бурячок і капустина,
ще й картопля — шусть у горщик.
Ну й смачний ми зварим … (борщик).

Лавр, укропчик, цибулина,
Жменька рису і морквина.
Рибки ще вкидаємо,
Спеції всипаємо. (юшка)

Місили,місили,
 Ліпили, ліпили,
А тоді — хіп
Та в окріп!
А вже на останку —
 Масло та сметанку,
Хто зуміє відгадати
Того будем частувати. (Вареники).

І поживне, і смачне,
 Біле, пінне, запашне.
Залюбки малята п’ють,
Здоровенькими ростуть. (Молоко)

Як навколо об’їси —
Серединки не проси.
Ми такі гостинці:
Дірка в серединці. (Бублики).

Влітку ягід так багато.
 Їх спочатку буду рвати,
Потім з цукром перетрем
Ось смачний і вийде … ( Варення )

Був зерном він у землі,
Став із сіллю на столі.
З ним їсти ми сідаємо,
І гостей стрічаємо. (хліб)

Насушили ми шипшини,
Липи цвіт, суниць, малини.
Розігріли самовар,
Пити будемо … (узвар).

І пухкенькі, і смачні.
Із пшениченьки вони.
Зі здобного тіста,
Просяться, щоб з’їсти. (Пампушки).

У воді росте кохається,
Вкинь у воду — злякається. (Сіль).
6. Підбиття підсумків ігрового завдання «Майстер-шеф». Визначення найкращого кулінара.
7. Прослуховування пісні «Сало» у виконанні Михайла Поплавського
8. Спробуймо знайти відповідь на питання: «Чи справді сало – це національна страва українців?» (учнівське повідомлення)

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО САЛО
Багато хто вважає, що батьківщиною сала є Україна, але насправді це не так. Три тисячоліття тому свинячий жир як їжу почали використовувати в Італії. Щоправда, салом годували лише рабів, які цілодобово працювали на каменоломнях. Як виявилося, сало було не лише дешевою, а ще й дуже поживною та калорійною їжею.
Сало при помірному вживанні вважається дуже корисним продуктом. Цікавий факт про сало: 100 г дорівнює цілому кілограму вареної картоплі або більш ніж півкілограмові курячого м’яса.
Як не дивно, але сало допомагає схуднути – воно запускає механізм розщеплення жирів. За старих часів теплим смальцем натирали ноги і руки при застудах. Сало здатне виводити з організму токсини і вважається одним із профілактичних засобів для захисту від онкологічних захворювань.
У червні 2011 року в центрі Львова, на проспекті Свободи, був відкритий музей сала. В рамках експозиції представлені різноманітні скульптури з сала, а також картини, фотографії та інші роботи художників, присвячені знаменитій українській закусці. Серед експонатів виставки можна побачити фігуру гуманоїда із сала, сальні свічки, шахи, крісло та безліч інших предметів. А головним експонатом музею є копія людського серця, зроблена з сала. Цей цікавий факт про сало був занесений до Книги рекордів України.
9. Прослуховування пісні «Варенички мої…» у виконанні Михайла Поплавського
10. Міні-вистава «Українська родина»

(інсценізація проводиться на основі української народної пісні «А мій милий вареничків хоче»)

Учениця: А мій милий вареників хоче,
 А мій милий вареників хоче.

Учень: Навари, милая, навари, милая,
              Навари, уха-ха, моя чорнобривая.

Учениця: Та й дров же нема, милий мій миленький,
Та й дров же нема, голуб мій сизенький.

Учень: Нарубай, милая, нарубай, милая,
 Нарубай, уха-ха, моя чорнобривая.

Учениця: Та й сили ж нема, милий мій миленький,
Та й сили ж нема, голуб мій сизенький.

Учень: Помирай, милая, помирай, милая.
Помирай, уха-ха, моя чорнобривая.

Учениця: Так ходімо ж додому, милий мій :миленький,
Вареничків наварю, голуб мій сизенький.

Учень: Не балуй, милая, не балуй, милая,
Не балуй, уха-ха, моя чорнобривая.

11. Заключне слово
ЛЮБІТЬ УКРАЇНСЬКЕ! ГОВОРІТЬ УКРАЇНСЬКОЮ! ЇЖТЕ УКРАЇНСЬКЕ!

Категорія: Години спілкування 5-9 клас | Додав: uthitel (21.02.2016) | Автор: Ярмак Анна Сергіївна
Переглядів: 465 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: