Про пиво і слабоалкогольні напої - Бесіди - Виховна робота - Каталог статей - Учительська світлиця
Головна » Статті » Виховна робота » Бесіди

Про пиво і слабоалкогольні напої
 
 
Про пиво і слабоалкогольні напої
«Легкий» напій з «тяжкими» наслідками
У наш час людина, яка п’є пиво на вулиці,— це звичайне
явище. Реклама пропонує пити пиво постійно, у будь-якій
життєвій ситуації, фактично йти по життю з пляшкою. При
цьому більшість рекламних роликів орієнтовані на молодь.
Особливо небезпечні ролики, у яких задіяні її кумири. Зро -зуміло, що проблема зростання пивного алкоголізму не хви -
лює виробників цього напою. Прищеплюючи підростаючому
поколінню за допомогою реклами новий стереотип спожи-вання пива (а фактично — постійної алкоголізації), вони за -безпечують гарантоване підвищення попиту на свій продукт
у майбутньому. Проте проблема зловживання пивом існує
і все більше турбує наркологів. Пиво завжди вважалося
«стартовим» напоєм, з якого починали практично всі алкого-ліки, поступово переходячи до міцних напоїв. Тепер же час-то спостерігається інша ситуація, коли шлях до алкоголізму
починають з пива і ним же «закінчують». Цей соціальний
і водночас медичний феномен дуже небезпечний.
Фармакологічна дія пива сприяє відпочинку, заспоко -єнню. У 20-ті роки минулого століття його пропонували як
седативний (заспокійливий) напій. Таким чином, вживаючи
пиво, людина виробляє в себе звичку не тільки до алкоголю,
а й до своєрідного заспокійливого засобу. Минає час, і він
уже стає вкрай необхідним. Відтак збільшуються дози ви-питого пива, формується алкоголізм. Хоча громадська думка
майже не сприймає пиво як алкогольний засіб. Можливо,
тому, що пивна алкоголізація тривалий час не проявляється
алкогольними ексцесами з бійками та сімейними конфлік-тами. А потреба випити пива не спричинює такої тривоги,
як потреба в горілці. Пивний алкоголізм розвивається більш
приховано і підступно, ніж горілчаний. Але коли вже він
виникає, то це дуже тяжкий алкоголізм.
від пива «обвисає» серце
Окрім того, дія пива на організм теж шкідлива, особливо
якщо вживати його багато. Це призводить до варикозного
розширення вен і меж серця (серце «обвисає», стає млявим,
а його функції порушуються, виникає синдром «пивного
серця»). У відповідь на вживання пива у чоловічому орга-нізмі починає виділятися патологічна речовина, яка при -гнічує вироблення чоловічого статевого гормону. Натомість
починають продукуватися жіночі статеві гормони. Із часом
у чоловіків ширшає таз, розростаються грудні залози. А жін-ки, які зловживають пивом, ризикують захворіти на рак
грудної залози.
Небезпечно пити пиво матері, яка годує груддю (у дити-ни можуть з’явитися епілептичні судоми, а пізніше може ви-никнути епілепсія). У разі пивної алкоголізації тяжче, ніж
під дією горілки, уражуються клітини головного мозку, тому
швидше порушується інтелект і настають тяжкі психопато -подібні зміни. За даними ВООЗ, уживання пива достеменно
підвищує ризик виникнення раку товстої кишки.
яких речовин більше: корисних чи шкідливих
У пресі досить часто з’являються публікації про користь
цього напою. Дані подібних досліджень здебільшого оплачені
алкогольною індустрією, якій вигідне однобічне їх висвіт-лення. Наприклад, стверджують, що пиво багате на вітаміни
і корисне для здоров’я. Ці вітаміни, здебільшого групи В,
надходять у пиво переважно із солоду. Але в процесі виго-товлення пива концентрація їх значно знижується. І, при-міром, щоб забезпечити денну потребу у вітаміні В слід
пити 10 л пива за день! Для порівняння: з’їсти 300–400 г
чорного хліба з борошна грубого помелу. Що краще?
Навіть малі дози пива знижують спортивні досягнення.
Наприклад, ковзанярі і плавці, що випили по літру пива,
зменшили швидкість плавання й бігу на ковзанах приблизно
на 20 %. До речі, відомий шахіст Гаррі Каспаров свого часу
повністю відмовився від уживання будь-яких алкогольних
напоїв.
А ось про шкідливі речовини, які містяться у пиві, ви-робники замовчують. Приміром, допустимі норми вмісту
важких металів у пиві такі (мг/кг): свинець — 0,3, кад -мій — 0,003, срібло — 0,2, ртуть — 0,005, мідь — 5,0,
цинк — 10,0. Не складно підрахувати, що, наприклад,
гранично допустиму дозу кадмію, який додають до пива
для утворення й утримання піни, легко можна перевищи-
ти, випивши понад 2 пляшки (1 літр) пива. Не виключе-но, що атипізм пивного алкоголізму частково обумовлений
не лише великим об’ємом рідини, що потрапляє в організм
(водна інтоксикація), а й додатковою (а можливо, основною)
токсичною дією солей важких металів.
із чого починається пивний алкоголізм
Пиво досить швидко може перетворитися із слуги на во-лодаря. Поріг і швидкість виникнення та прогресування
хвороби в різних людей залежать переважно від сталості
обміну речовин. Очевидно, що ризик зростає за умови ран-нього початку алкоголізації (у підлітковому віці), у разі
систематичного вживання пива та за звички перевищувати
його разову дозу понад 1 літр.
Коли ж людина переступає невидиму межу? Нижче на-ведено далеко не повний перелік ознак алкоголізму. Однак,
якщо присутня хоча б одна з них, це має бути сигналом
до того, що необхідно переглянути своє ставлення до вжи-вання алкогольних напоїв і звернутися за консультацією
до нарколога:
1. Людина зовсім неспроможна або часто не може зупини-тися на невеликій дозі спиртного.
2. Вживає набагато більше спиртного, ніж раніше, але
ефект від цього такий самий або й менший.
3. Виникають провали у пам’яті на період сп’яніння.
4. Людина починає вживати спиртні напої на роботі, за кер -мом, у громадських місцях, з випадковими знайомими,
на самоті або в зовсім невідповідній для цього ситуації.
5. Людина відчуває бажання випити пива наступного дня
після його вживання (вранці, вдень або навіть увечері).
6. Спроби зменшити частоту й дозу випитого зазнають не-вдачі.
Отже, як бачимо, «нешкідливість» пива оманлива.
А агресивна реклама цього напою може спричинити спа -
лах нової форми алкоголізму серед молоді, який матиме
тяжкі медичні й соціальні наслідки. У деяких країнах таку
рекламу взагалі заборонено.
У розвинених країнах Заходу стає немодним пити пиво,
адже в умовах сучасних технологій навіть невеликі дози
алкоголю можуть призвести до помилки, яка коштувати-ме тисячі доларів. Тому пивні компанії змушені шукати
нові ринки збуту своєї продукції. Там, де не усвідомлюють,
що пиво так само небезпечне для людини, як і будь-який
інший спиртний напій.
Категорія: Бесіди | Додав: uthitel (15.07.2014)
Переглядів: 606 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: