Урок № 6 Тема. Основи безпеки харчування. Хвороби, до яких призводить неякісне, незбалансоване харчування. Перша допомога при харчових отру - Основи здоров ’я 8 клас - Середня школа - Каталог статей - Учительська світлиця
Головна » Статті » Середня школа » Основи здоров ’я 8 клас

Урок № 6 Тема. Основи безпеки харчування. Хвороби, до яких призводить неякісне, незбалансоване харчування. Перша допомога при харчових отру

Урок № 6
Тема. Основи безпеки харчування. Хвороби, до яких призводить неякісне, незбалансоване харчування. Перша допомога при харчових отруєннях і кишкових інфекціях. Харчові добавки. Харчові продукти в природі, отруйні та небезпечні рослини.
 
Практична робота. Моделювання ситуації та виконання алгоритму надання першої допомоги при отруєннях та кишкових інфекціях
Цілі освітні: визначити основні небезпеки неякісного харчування; охарактеризувати захисні реакції організму людини, хвороби, до яких призводить неякісне, незбалансоване харчування; розкрити вплив харчових добавок на здоров’я людини;
розвивальні: продовжити формувати вміння розпізнавати ознаки харчового отруєння, надання першої допомоги при отруєннях і кишкових інфекціях; розвивати вміння розуміти послідовність та причинно-наслідкові зв’язки, а також спостерігати, систематизувати, доводити, моделювати;
виховні: продовжити виховувати відповідальність за особисте здоров’я, необхідність дотримуватись здорового способу життя.
Тип уроку: комбінований.
Основні терміни і поняття: «перша допомога при харчових отруєннях і кишкових інфекціях», «харчові добавки», «отруйні та небезпечні рослини».
Міжпредметні зв’язки: біологія, хімія, медицина.
Наочність: схеми, таблиці, малюнки, упаковки з різних продуктів харчування.
Обладнання: 1. Основи здоров’я: Підручник для 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів/ О. В. Тагліна, І. Ю. Кузьміна.— Х. : Веста, 2008. — 160 с. : іл. 2. Тагліна О. В. Основи здоров’я. Робочий зошит. 8 клас.— Х. : Веста, 2007.— 64 с.
Девіз уроку: «Людина народжується здоровою, усі хвороби приходять з їжею» (Гіппократ).
Хід уроку
І. Організаційний етап
1. Привітання, створення позитивного настрою
2. Перевірка готовності до уроку
ІІ. Усебічна перевірка ступеня засвоєння змісту навчального матеріалу
1. Перевірка домашнього завдання
2. Фронтальна бесіда
— Що називають оздоровчими системами?
— Якими є загальні складові оздоровчих систем?
— Яке харчування називають оздоровчим?
— Назвіть загальні складові оздоровчих систем харчування.
 
— Що вважають раціональним харчуванням?
— Назвіть принципи раціонального харчування.
— Що вважають лікувальним харчуванням?
 
— Яким повинен бути режим харчування здорової людини?
— Яку роль відіграють у нашому організмі білки, жири, вуглеводи?
— Розкрийте вплив вітамінів, макро- і мікроелементів, овочів і фруктів на здоров’я людини.
 
ІІІ. Підготовка учнів до активного й усвідомленого засвоєння навчального матеріалу
Ситуаційна задача
Чеські медики оприлюднили результати досліджень про наслідки харчування суповими концентратами: супи швидкого приготування сприяють розвитку серцево-судинних захворювань.
— Чому такі наслідки?
— Як їжа впливає на здоров’я людини?
 
ІV. Постановка пізнавального завдання
— Що називають безпечним харчуванням?
— Які основи безпечного харчування?
— Які головні правила слід при цьому виконувати?
 
На ці запитання ми дамо відповіді на сьогоднішньому уроці.
V. Засвоєння нових знань і способів дій
1. Читання з обговоренням статті підручника «Основи безпечного харчування»
2. Презентація учнівських проектів (заздалегідь підготовлених)
Доповідь результатів роботи в групах:
1. Традиційне та сучасне харчування українців.
2. Харчові добавки (спеції, «Е», їх значення).
3. Харчові продукти в природі, отруйні та небезпечні рослини.
4. Харчові отруєння та кишкові інфекції.
VІ. Первинна перевірка розуміння і корекція засвоєння учнями нового матеріалу
1. Практична робота
Уважно розгляньте склад продуктів, який указано на упаковках продуктів.
2. Запитання
— Які харчові добавки входять до їх складу?
— Класифікуйте їх за допомогою таблиці.
— Чи є серед них такі, що несуть шкоду здоров’ю людини?
VІІ. Фізкультхвилинка
VІІІ . Закріплення знань і способів дій, самоперевірка знань
Практична робота. Моделювання ситуації та виконання алгоритму надання першої допомоги при отруєннях та кишкових інфекціях.
Ситуаційна задача: однокласник отруївся неякісними продуктами.
— Які ознаки харчового отруєння?
— Яку першу домедичну допомогу слід надати потерпілому до приїзду лікарів?
 
ІХ. Узагальнення і систематизація знань
1. Запитання вчителя, бесіда
— Які ознаки неякісних продуктів? (Нетиповий, несвіжий запах; нетиповий для даного продукту колір; наявність цвілі на продуктах; наявність ознак гниття; закінчився термін зберігання; порушення цілісності, герметичності упаковки)
— Яких правил слід дотримуватися, щоб уникнути отруєння? (Слід звертати увагу на такі дані: дата виготовлення; термін зберігання; умови зберігання; країна виготовлення.)
2. Складання в групах узагальнювальної схеми з використанням тексту підручника і/або додатку
Можливий варіант схеми
Симптоми та допомога при отруєнні
 
Х. Рефлексія
Запитання вчителя
— Що нового ви взнали сьогодні?
— На що слід звертати увагу, коли купуєте продукти?
 
ХІ. Підбиття підсумків
Повідомлення вчителя
1. Аргументоване виставлення оцінок.
2. Загальні зауваження щодо роботи груп, класу на уроці.
ХІІ. Інформація про домашнє завдання
Читати § 6 підручника.
 

Категорія: Основи здоров ’я 8 клас | Додав: uthitel (26.01.2014)
Переглядів: 5858 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: