Урок № 5 Тема. Поняття про оздоровчі системи. Оздоровче харчування. Сучасні й традиційні системи харчування. - Основи здоров ’я 8 клас - Середня школа - Каталог статей - Учительська світлиця
Головна » Статті » Середня школа » Основи здоров ’я 8 клас

Урок № 5 Тема. Поняття про оздоровчі системи. Оздоровче харчування. Сучасні й традиційні системи харчування.

Урок № 5
Тема. Поняття про оздоровчі системи. Оздоровче харчування. Сучасні й традиційні системи харчування.
 
Практична робота. Визначення рівня індивідуал ьного фізичного розвитку
Цілі освітні: сформувати поняття про оздоровчі системи; виокремити основні складові оздоровчих систем харчування, розкрити вплив на здоров’я різних оздоровчих систем; визначити основні небезпеки неякісного харчування;
розвивальні: розвивати уміння обґрунтовувати, застосовувати самоконтроль; розвивати розуміння причинно-наслідкових зв’язків, а також уміння спостерігати за власним організмом, систематизувати, моделювати;
виховні: виховувати уважне та відповідальне ставлення до власного здоров’я.
Тип уроку: комбінований.
Основні терміни і поняття: «оздоровчі системи», «оздоровче харчування», «системи харчування».
Міжпредметні зв’язки: біологія, медицина.
Наочність: схеми, таблиці, малюнки, зростомір, підлогові ваги.
Обладнання: 1. Основи здоров’я: Підручник для 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів/ О. В. Тагліна, І. Ю. Кузьміна.— Х. : Веста, 2008. — 160 с. : іл. 2. Тагліна О. В. Основи здоров’я. Робочий зошит. 8 клас.— Х. : Веста, 2007.— 64 с. 3. Тагліна О.В. Основи здоров’я.
8 клас: Комплексний заліковий зошит для тематичного оцінювання. — Х. : Веста: Видавництво «Ранок», 2008. — 32 с.
Девіз уроку: «Прислухайтесь до власного організму, вникайте в його процеси, пробуйте потроху впливати на них, набирайтесь усвідомленого досвіду — і у вас усе буде виходити, незважаючи на індивідуальну конституцію, вік і хвороби» (Г. П. Малахов).
Хід уроку
І. Організаційний етап
1. Привітання, створення позитивного настрою
2. Перевірка готовності до уроку
ІІ. Усебічна перевірка ступеня засвоєння змісту навчального матеріалу
1. Перевірка домашнього завдання
2. Перевірочна робота за попередньою темою (тестові завдання в підручнику)
ІІІ. Підготовка учнів до активного й усвідомленого засвоєння навчального
матеріалу
Робота з літературними джерелами
«Аби своє життя розумно проживати, 
Слід два важливі правила постійно пам’ятати:
Ніж їсти що завгодно, побудь голодним ти,
Ніж бути з кепським другом, побудь на самоті».
Омар Хайям
 
ІV. Постановка пізнавального завдання
Бесіда
— Як ви вважаєте, чому славетний Омар Хайям звертав увагу на харчування?
— Навіщо ми їмо?
— Що дає нам їжа?
— Чи тільки від того, що ми їмо, залежить наше здоров’я? (Здоров’я також залежить від способу життя.)
 
V. Засвоєння нових знань і способів дій
1. Читання підручника з коментарем, висвітлення таких питань:
а) визначення оздоровчих систем;
б) що обов’язково включають у себе оздоровчі системи;
в) сучасні й традиційні системи харчування.
2. Презентації учнівських проектів (заздалегідь підготовлених) за темами:
1. Оздоровчі системи (приклади).
2. Сучасні й традиційні системи харчування (приклади).
3. Основні компоненти їжі та їх значення для людини.
4. Раціональне харчування.
VІ. Первинна перевірка розуміння і корекція засвоєння учнями нового
матеріалу
Корекція знань учителем
— Що об’єднує всі оздоровчі системи?
— Яких складових харчового раціону потребує людина?
— Що називають раціональним харчуванням?
 
— Що називається дієтою?
— Чи є доцільним для підлітка голодування?
— Чи задовольняє вегетаріанство потреби організму підлітка?
— Що вважають естетикою харчування?
 
VІІ. Фізкультхвилинка
VІІІ . Закріплення знань і способів дій, самоперевірка знань
1. Бесіда
— Які ж функції виконує їжа? (Енергетичну, пластичну, пристосувальну, захисну, сигнальну, екологічну функції)
— Раціональність харчування кожної людини відбивається на її організмі.
 
І зараз ми визначимо, наскільки ваші маса тіла і зріст відповідають віку.
2. Практична робота (парна або групова)
Виконання практичної роботи «Визначення рівня індивідуального фізично-
го розвитку».
3. Обговорення загальних результатів, формулювання висновків.
ІХ. Узагальнення і систематизація знань
«Мозковий штурм»
Робота в групах зі складання схеми «Загальні складові всіх оздоровчих систем»
Узагальнення результатів роботи груп — створення схеми на дошці. Група, яка першою виконала завдання, малює схему на дошці, інші групи доповнюють.
Можливий варіант схеми

 
Х. Рефлексія
1. Робота з цитатою
«Людський організм — найдосконаліша цілісна система, що саморегулюється і самооновлюється. Не заважайте йому своїм нездоровим, що йде врозріз із приписами природи, способом життя, і він віддячить вам гармонією повного духовного, психічного та фізичного здоров’я» (Г. С. Шаталова).
 
2. Запитання вчителя
1) Чи актуальною була для вас тема сьогоднішнього уроку?
2) Що нового ви взнали сьогодні?
3) Хто з сьогоднішнього дня почне запроваджувати в своє життя елементи оздоровчих систем і раціонального харчування? Які саме?
 
ХІ. Підбиття підсумків
Повідомлення вчителя
1. Аргументоване виставлення оцінок.
2. Загальні зауваження щодо роботи груп, класу на уроці.
ХІІ. Інформація про домашнє завдання
Читати § 5 підручника.
Принести упаковки з різних продуктів харчування.


Категорія: Основи здоров ’я 8 клас | Додав: uthitel (26.01.2014)
Переглядів: 3989 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: