Урок № 24 Поняття про туберкульоз - Основи здоров ’я 5 клас - Середня школа - Каталог статей - Учительська світлиця
Головна » Статті » Середня школа » Основи здоров ’я 5 клас

Урок № 24 Поняття про туберкульоз


Урок № 24

Поняття про туберкульоз

Мета уроку: розглянути умови інфікування, визначити збудників та умови розвитку захворювання; розвивати знання учнів про можливість попередження туберкульозу.

Очікувані результати: учні мають розпізнавати ознаки зараження туберкульозом; учні мають пояснювати наслідки зараження туберкульозом; учні мають дотримуватися правил профілактики туберкульозу.

Обладнання: _____________________________________________________________________

Тип уроку: засвоєння нових знань.

n   1.   Організаційний момент

1.1. Привітання, фізкультхвилинка.

1.2. Перевірка присутності учнів: кількість за списком _____, кількість присутніх на уроці ________, відсутніх ________.

1.3. Перевірка готовності учнів до уроку.

1.4. Перевірка готовності класного приміщення до уроку.

n   2.   Актуалізація опорних знань

2.1. Перевірка індивідуальних домашніх завдань. Обговорення прислів’їв про дружбу.

2.2. «Вільний мікрофон».

1.   Чи потрібно повідомляти батьків про всі образи з боку однокласників?

2.   Чи можна відкупатися від кривдників? Чому?

3.   Як можна змінити негативні стосунки з однолітками на позитивні?

4.   Чому з давніх часів залишається актуальним вислів: «Стався до людей так, як бажаєш, щоб вони ставилися до тебе».

2.3. «Асоціативний кущ».

Складання схеми за асоціаціями учнів до поняття «імунітет».

Приклади відповідей: вітаміни, загартовування, профілактика, розпорядок дня, збалансоване харчування, здоровий сон.

2.4. «Конкурс ораторів».

Доведіть правильність висловлювання:

«Мудрець буде швидше уникати хвороб, аніж вибирати засоби проти них».

n   3.   Мотивація навчальної діяльності

3.1. Повідомлення теми, мети й завдань уроку.

3.2. Проблемні запитання.

— Для чого потрібно зміцнювати імунітет?

— Чи не перебільшують лікарі небезпеку захворювання на туберкульоз?

      4.   Етап засвоєння нових знань

1.   Поняття про туберкульоз

Туберкульоз — інфекційна хвороба, яку спричиняють особливі бактерії — туберкульозні палички. Основним джерелом інфекції є хворі на туберкульоз люди. Зараження відбувається повітряно-пиловим, рідше — повітряно-крапельним шляхом, а також через їжу.

У вологих місцях, неосвітлених сонцем, збудник туберкульозу довго зберігає свою життєздатність. У сухих, добре освітлених місцях він швидко гине.

Антисанітарні умови життя та недостатнє харчування — основні причини масового поширення туберкульозу в Україні.

Сьогодні медицина досягла певних успіхів у профілактиці туберкульозу та лікуванні хворих. Медики регулярно проводять обстеження дорослих і дітей.

Запобіганню захворювання сприяє дотримання чистоти в житлових будинках, на вулицях міст, у громадських приміщеннях, повноцінне харчування. Велике значення для очищення повітря в населених пунктах мають зелені насадження.

2.   Туберкульоз — небезпечна хвороба

Збудник туберкульозу — бактерія паличкоподібної форми, яка називається паличкою Коха.

Сьогодні у світі налічується 50–60 мільйонів хворих на туберкульоз. За даними ВООЗ, щороку захворює 7–10 мільйонів, а помирає 3 мільйони осіб. Одна хвора людина може інфікувати за рік 10–15 осіб.

Станом на 2011 рік Україна посідає сьоме місце в Європі за рівнем захворюваності на туберкульоз. ВООЗ віднесла Україну в 2011 році до третьої категорії країн Європи — це країни з високим показником захворюваності на туберкульоз.

Шляхи поширення:

•    повітряно-крапельний шлях;

•    продукти харчування: молоко, м’ясо хворих корів.

Умови розвитку захворювання:

•    неповноцінне харчування;

•    погані житлові умови (затемнене й сире житло);

•    фізична втома;

•    психологічні стреси.

Усі ці умови послаблюють імунну систему людини й зменшують опірність організму збуднику туберкульозу.

Дія на організм:

•    ураження легень (у 90 % випадків);

•    ураження шкіри;

•    ураження нирок, кісток та інших органів.

Запитання до учнів

— Чому туберкульоз відносять до заразних інфекцій?

— Чому туберкульоз у більшості випадків уражає легені?

— Чому необхідно кип’ятити коров’яче молоко?

Ознаки туберкульозу:

•    швидке зменшення маси тіла;

•    постійне покашлювання;

•    бліда шкіра;

•    підвищена пітливість, особливо вранці;

•    слабкість, швидка стомлюваність організму;

•    задишка;

•    температура тіла 37–37,5 °С (зазвичай підвищується увечері);

•    зниження апетиту.

 

Форми хвороби

Відкрита

(відбувається зовнішнє виділення збудника зі слиною)

Закрита

(людина є тільки носієм збудника)

 

Діагностика туберкульозу

Оскільки на початковому етапі не виникає особливих ознак саме цього захворювання, рання діагностика туберкульозу можлива лише при застосуванні специфічних методів дослідження (рентгенологічних, туберкулінодіагностики, інструментальних).

Як можна розпізнати туберкульоз:

•    реакція Манту (до 15 років);

•    флюорографія (з 15 років);

•    дослідження слини;

•    томографія (пошарові знімки органів).

Запитання до учнів

— Для чого дітям до 15 років у школі роблять реакцію Манту?

— Скільки раз на рік необхідно робити профілактичну флюорографію? (Раз на рік.)

— Чому працівники освіти, медпрацівники, працівники їдалень, магазинів, перукарень (салонів краси) повинні обов’язково мати санітарну книжку та обов’язково проходити флюорографію раз на рік?

3.   Попередження туберкульозу

Для запобігання туберкульозу, окрім специфічної профілактики, яку здійснюють працівники протитуберкульозних закладів, слід дотримуватись здорового способу життя, не зловживати алкоголем, курінням. Дотримуватись правил праці та відпочинку, санітарно-гігієнічних умов. У приміщенні має бути свіже чисте повітря. Їжа повинна бути збалансована. Слід також уникати стресових, конфліктних ситуацій.

 

Правила попередження захворювання на туберкульоз:

•    зміцнення імунітету (здоровий спосіб життя);

•    профілактичні обстеження;

•    особиста безпека в побуті (уникати контакту з імовірними носіями інфекції);

•    лікування застудних захворювань під контролем лікаря.

Запитання до учнів

— Чому підлітки належать до групи ризику захворювання на туберкульоз?

— Чому курців відносять до групи ризику захворювання на туберкульоз?

— Які правила поведінки хворого на туберкульоз із відкритою формою?

n   5.   Узагальнення й закріплення знань

5.1. Тестове завдання для закріплення знань

Тест № 12

Позначте всі правильні відповіді.

1.   Збудник туберкульозу:

А   кишкова паличка

Б    паличка Коха

В   плазмодій

Г    бліда спірохета

2.   До заразних хвороб належать:

А   грип

Б    інфаркт міокарда

В   туберкульоз

Г    сколіоз

3.   Шляхи розповсюдження туберкульозу:

А   через укуси комах

Б    з нестерилізованим молоком

В   повітряно-крапельним шляхом

Г    через воду

4.   Туберкульоз в першу чергу вражає:

А   органи зору

Б    опорно-рухову систему

В   тканини кісток

Г    легені

5.   Збудники туберкульозу швидко гинуть:

А   від прямих сонячних променів

Б    від пилу

В   при кип’ятінні

Г    у вологих темних приміщеннях

6.   Ознаки захворювання на туберкульоз:

А   збільшення маси тіла

Б    руйнування зубів

В   постійне покашлювання

Г    зменшення маси тіла

Відповіді: 1Б; 2АВ; 3БВ; 4Г; 5АВ; 6ВГ.

5.2. Гра «Зроби подарунок імунітету». («Ланцюжок».)

Учні по черзі називають один чинник, що сприяє зміцненню імунітету.

5.3. «Розумні кулінари». (Робота в групах.)

Кожна група після обговорення пропонує дві страви (одну для зимового, а другу для літнього сезону), до складу яких входять овочі та фрукти (особливо ті, що містять вітамін С). Під час презентації необхідно довести корисність цих страв для профілактики туберкульозу.

5.4. Диктант-пам’ятка

Туберкульоз — інфекційне захворювання

Туберкульоз — заразне інфекційне захворювання. Збудником туберкульозу є бактерія паличкоподібної форми. При чханні хворого вона разом із мокротинням потрапляє в повітря.

Джерелом інфекції є хвора людина або молоко й м’ясо хворих корів.

На молокозаводах проби сирого молока перевіряють на наявність бактерій, а потім молоко пастеризують, тобто нагрівають до певної температури.

При купівлі молока на стихійних ринках завжди є небезпека придбання інфікованої продукції. Туберкульозна паличка швидко гине при кип’ятінні.

Потрапивши в організм, туберкульозна паличка може загинути, якщо в людини міцний імунітет. Стійкість організму до інфекційних захворювань підвищує загартовування та їжа, багата на вітаміни.

Схильність до туберкульозу у дітей визначають пробою Манту. При позитивній реакції обов’язково треба пройти додаткове обстеження й виконувати призначення лікарів.

 

ДОДАТКОВИЙ МАТЕРІАЛ ДО УРОКУ

В Україні, за ініціативи ВООЗ, починаючи з 2005 року щорічно відбувається Європейський тиждень імунізації.

Його мета — підвищення рівня інформованості населення про захист від інфекційних захворювань за допомогою вакцин та пропаганда імунізації. Сьогодні в Україні з метою попередження інфекційних захворювань проводиться імунізація населення проти таких інфекцій: дифтерії, правця, коклюшу, поліомієліту, туберкульозу, вірусного гепатиту В, кору, епідемічного паротиту, краснухи.

У вивченні інфекційних захворювань значний внесок зробили вітчизняні та закордонні вчені. Багато прізвищ визначних мікробіологів, епідеміологів, інфекціоністів заслуговують на те, щоб бути вписаними в історію медицини золотими літерами. Завдяки їм винайдені засоби профілактики та лікування інфекційних хвороб.

Зародження мікробіології відбулося в XVII столітті, коли голландець А. Левенгук уперше побачив мікроорганізми за допомогою лінз, відшліфованих ним власноруч. Лікар Д. С. Самойлович першим в історії науки намагався за допомогою мікроскопа знайти збудника чуми. Він пропонував для попередження цього захворювання вводити здоровим людям гній із чумної виразки, перевіривши це на собі.

Усім відомі великі відкриття Л. Пастера й Р. Кoxa щодо ролі мікробів у виникненні та розвитку заразних хвороб. Л. Пастером були виготовлені вакцини проти сибірської виразки і сказу. Ці препарати мали велике значення в боротьбі із цими захворюваннями. Отримані вченим докази неможливості самозародження мікробів були теоретичною передумовою для розвитку стерилізації і дезінфекції. Р. Кох відкрив збудників туберкульозу та холери, збагатив мікробіологію новими лабораторними методами.

І. І. Мечніков заснував учення про імунітет, вивчав сифіліс, туберкульоз, холеру. На собі учений довів заразність крові хворих на тиф та холеру.

Дослідження Д. Й. Івановського довели існування вірусів — збудників хвороб.

С. П. Боткін уперше висловився щодо інфекційної природи інфекційного гепатиту. Цю хворобу довгий час називали хворобою Боткіна. Він створив учення про циклічність перебігу інфекційних захворювань.

Вакцинацію з метою профілактики інфекційних захворювань широко використовують у світі. Загальновідомо, що хворобу краще попередити, ніж лікувати людину, яка вже захворіла.

За допомогою вакцин можливо попередити страждання, інвалідність і смерть. Так, у світі за рік завдяки імунізації уникають смерті близько 2 мільонів осіб. Крім цього, за допомогою вакцин можливо обмежити передачу інфекції, знизити навантаження на охорону здоров’я, заощадити кошти.

5.5. Відповіді на проблемні запитання.

n   6.   Підбиття підсумків уроку

Прийом «Закінчи речення»

Сьогодні на уроці я дізнався…

Сьогодні на уроці я навчився…

n   7.   Домашнє завдання, інструктаж щодо його виконання

7.1. Завдання для всього класу.

Підручник: ____________________________________________

Робочий зошит: ________________________________________

7.2. Індивідуальні завдання.

1.   Міні-твір «Я дружу з вітаміном С».

2.   Що я знаю про реакцію Манту.

Категорія: Основи здоров ’я 5 клас | Додав: uthitel (01.01.2014)
Переглядів: 6084 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: