Конспект уроку з технологій в 5 класі. Приготування бутербродів - Основи здоров ’я 5 клас - Середня школа - Каталог статей - Учительська світлиця
Головна » Статті » Середня школа » Основи здоров ’я 5 клас

Конспект уроку з технологій в 5 класі. Приготування бутербродів
Тема уроку. Приготування бутербродів
Мета уроку:
Навчальна: ознайомити учнів з історією хліба та його видами, технологією приготування бутербродів; навчити їх готувати бутерброди, визначати вид бутерброда за зовнішнім виглядом.
Виховна: виховувати працелюбність, прищеплювати навички комунікативного спілкування.
Розвиваюча: розвивати вміння планувати свою роботу.
Методи навчання: метод монологічного викладу, евристичний метод.
Форми роботи: індивідуальна, в парах.
Обладнання: таблиця «Види бутербродів», тест.
Форма проведення: гра- подорож по станціях

Хід уроку
I. Організаційний момент.
Перевірка готовності учнів до уроку. Повідомлення теми уроку. Цілі і завдання уроку.

II. Актуалізація знань учнів.
-Які поживні речовини ви знаєте?
-Розкажіть про правила прийому їжі.
-Яка роль вітамінів в харчуванні людини?

III. Вивчення нового матеріалу (в ігровій формі - подорож по станціях)
Станція «Історична»
Історичні відомості.
Прислів'я говорить: «Хто хліб пече, тому шана».
Здавна у слов'ян існував звичай: люди, які від хлібини відломили шматочок, стають друзями на все життя. ХЛІБ - посол миру і дружби. З хлібом проводжали на фронт, зустрічали з війни. Дорогих гостей зустрічали хлібом - сіллю.
Вчені вважають, що хліб родився приблизно 15 тисяч років тому. Перший хліб мав вигляд рідкої каші, її в такому вигляді і зараз вживають в Африці.
Навчившись добувати вогонь, древні люди підігрівали зерна, Випадково чоловік виявив, що зерна, якщо їх змішати з водою, стають смачнішими. Одного разу під час приготування рідкої каші частина її вилилася на гарячі камені і перетворилася на гарячий коржик. Якийсь час хліб вважався делікатесом і випікали його тільки з нагоди якого-небудь торжества. Так само шанобливо ставилися до того, хто його пік. Майстри-пекарі тримали рецепти в таємниці й передавали з покоління в покоління.
Хліб - наш добрий і постійний друг, навіть коли зачерствіє. З черствого хліба можна приготувати різні бутерброди, грінки та інші смачні вироби.

Станція «Традиційна»
Кожна країна знаменита своїми власними національними рецептами хліба. Мексика - це маїсові коржі. Німеччина – претцелі, флад, сапельброт. Ірландія - содовий хліб, фадж (картопляний хліб). Швеція - лефсе. Шотландія - вівсяний хліб-пиріг. На Україні дуже популярні паляниці і арнаути. А національне єврейське блюдо - багелі.
Історично так склалося, що Франція є не лише законодавицею мод, а й хлібної культури. У цій країні навіть є покровитель пекарів і булочників - святий Оноре. Тут постійно проводяться свята, фестивалі, змагання, присвячені хлібній справі.

Станція «Бутербродна»
Бутерброди роблять в Скандинавії - там взагалі гаряче їдять один раз в день- в обід, який буває дуже пізно, як наша вечеря. В інший час скандинавці - шведи, данці, норвежці та фіни - їдять бутерброди. Вони вважають цю їжу смачною, практичною і красивою.
У Данії, наприклад, налічують до двохсот різних видів бутербродів. Данці з такою повагою ставляться до бутербродів, що майже кожному дали назву. А шведи люблять бутерброди ще більше, ніж данці. Недарма ж стіл з холодними закусками, салатами та бутербродами називається шведським.
У нас також жоден стіл не обходиться без закусочних бутербродів.
Бутерброди - дуже швидке і зручне для приготування блюдо

-Тема нашого заняття «Бутерброди». Сьогодні ми з вами познайомимося одним із видів страв, які ви зможете приготувати на сніданок вдома для своїх близьких.

Станція «Закусочна»
Технологія приготування бутербродів
Відкриті бутерброди:
- Готують на пшеничному та житньому хлібі,
- Хліб нарізають завтовшки 1 см.
- Прикрашають зеленню або продуктами, що мають яскраве забарвлення
- Для простих бутербродів використовують 1 - 2 види продуктів
- Для складних - кілька видів продуктів.
Закриті бутерброди:
- Готують з 2 половинок хліба (булочки)
- На хліб кладуть продукти і закривають другою половинкою хліба (іноді скоринки обрізають),
- Товщина хліба 1 см.
- Бувають одношарові, двошарові, багатошарові
- Використовують для походу, в дорогу, в поїздку, в школу.
Закусочні бутерброди:
- Готують на фігурних скибочках хліба (можна попередньо обсмажити)
- На хліб укладають продукти в кілька шарів за формою хліба
- Товщина хліба - 0,5 - 0,8 см. Ширина - 3-4 см.
- Продукти закріплюють шпажками.
Гарячі бутерброди:
- Хліб нарізають завтовшки 1 см.
- Запікають з продуктами в духовці
- Обсмажують на сковороді.
Вимоги до якості:
- Бутерброди готують безпосередньо перед подачею.
- Гарячі бутерброди повинні подаватися в гарячому вигляді.
- Продукти, що входять до складу бутербродів, повинні бути свіжими.
- Продукти не повинні звисати з хліба.
- Хліб не повинен бути занадто товстим або занадто тонким.
- Хліб повинен бути повністю покритий продуктом.
- Зберігати бутерброди в холодильнику не більше 3 годин.

Станція «Практична»
Практична робота: Приготування бутербродів.
(Проконтролювати чистоту рук, наявність серветок та рушників у кожної дівчинки)
- Які правила особистої гігієни та правила техніки безпеки необхідно дотримуватися при роботі на кухні?
Вступний інструктаж. Для приготування бутербродів необхідно: гострий ніж, обробна дошка (з маркуванням - хліб,); гострий ніж і дошка для різання шинки, м'яса, ковбаси, сиру; ніж з округлим кінцем для намазування масла.
Продукти для бутербродів готують перед тим, як нарізати хліб.
Шинку, м'ясо, ковбасу, сир потрібно нарізати тонкими скибочками або подрібнити.
Щоб скибочки хліба вийшли тонкими, слід використовувати злегка зачерствілий хліб.
Бутерброди подають у страві. Всі бутерброди беруть руками або лопаткою. Бутерброди можуть мати різноманітну форму:
Круглу
Овальну
Ромбічну
Трикутну
Квадратну
По виду продукту:
Рибні
М'ясні
Солодкі
Гастрономічні (наприклад, з яйцем, сиром)

Станція «Самостійна»
Самостійна робота: приготування гарячих бутербродів і сервіровка столу (за технологічними картами)
1) поточний інструктаж: дотримання правил техніки безпеки, санітарії та гігієни праці при виконанні завдань, організації робочого місця, миття посуду.
2) оформлення бутербродів.
3) захист страв: реклама, назва.
4) дегустація.
5) правила столового етикету - вміння тримати себе за столом і правильно користуватися приладами.
6) прибирання робочих місць.

Станція «Повторення».
Закріплення вивченого матеріалу:
-Які види бутербродів ви знаєте?
-Які види продуктів використовуються для приготування бутербродів?
-Як нарізати хліб і гастрономічні продукти для бутербродів?
-Які поживні речовини отримує наш організм при вживання даних бутербродів?

Станція «Проектна».
Домашнє завдання
Перед вами стоїть завдання - придумати і приготувати бутерброди до недільного сніданку. Провести дослідження: яким бутербродам надають перевагу члени сім'ї.
Розглянути різні ідеї приготування бутербродів з урахуванням наявних продуктів. Спланувати свою діяльність. Після закінчення сніданку проведіть оцінку своєї роботи . З’ясуйте , чи сподобалися бутерброди членам родини. Відгуки батьків в робочих зошитах. Оцініть результати свого проекту.

Станція «Підсумкова»
Підведення підсумку: (оцінити роботу учнів)
(Проведення рефлексії; самооцінка)
- Чи сподобався тобі урок?
- Що було корисного на уроці для тебе?
- Чого ти навчилася?
- Чи завжди ти відчувала на уроці комфорт?
Категорія: Основи здоров ’я 5 клас | Додав: ДруЗзяка (05.03.2015) | Автор: Богомолова Юлія Анатоліївна E
Переглядів: 1640 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: