Урок 1/67 Тема уроку. Фізика за чайним столом. - Фізика 8 клас - Середня школа - Каталог статей - Учительська світлиця
Головна » Статті » Середня школа » Фізика 8 клас

Урок 1/67 Тема уроку. Фізика за чайним столом.
 
Урок 1/67
  Тема уроку.  Фізика за чайним столом.
  Тип уроку:   узагальнення та закріплення знань.
  Мета уроку:  показати зв’язок теорії із практикою; навчити в простих 
повсякденних подіях бачити нове та незвичайне; фор-мувати вміння спостерігати, аналізувати й пояснювати 
фізичні явища.
  о бладнання:  на столах учнів усе, що необхідно для чаювання (чашка, 
ложка,  цукорниця,  печиво  тощо);  на  лабораторному 
столі  вчителя:  металевий  чайник,  кип’ятильник,  чайні 
ложки з різних металів, сухе пальне, паперова коробка, 
сірники, демонстраційний термометр, дзвін повітряного 
насоса.
План уроку
Етапи Час Прийоми і методи
I. Вступ 1—2 хв Коментар учителя
II. Закріплення вивче -ного матеріалу
25—30 
хв
Бесіда; демонстрації
III. Чаювання 10—15 
хв
Коментар до уроку
Мета цього уроку — показати тісний взаємозв’язок теоретич-них знань, отриманих учнями на уроках, із практикою, допомог-ти  в  простих  повсякденних  подіях  побачити  нове  й  незвичайне. 
Саме той факт, що процес чаювання для учнів є цілком знайомим 
і зрозумілим, робить його особливо привабливим для розгляду фі-зичних процесів, які при цьому відбуваються.
I.  Вступ
Фізичні  явища  оточують  нас  повсюди,  багато  з  них  нам  уже 
знайомі, і ми можемо їх пояснити. Я хочу, щоб ви побачили й   пе-реконалися в тому, що фізика — це не тільки (і навіть не стільки) 
храм точних формул, законів і правил, а саме життя у всіх його 
проявах. І навіть у такій повсякденній справі, як чаювання, мож-на  побачити  багато  нового  й  цікавого,  тим  більше  що  у  вас  уже 
є   необхідний  запас  знань,  щоб  пояснити  явища,  які  ми  сьогодні 
з вами спостерігатимемо.
II.  Закріплення вивченого матеріалу
Отже, почнемо. Перш за все воду необхідно закип’ятити. Ми нали -ваємо воду в чайник і ставимо його дома на газовий пальник. А у нас 
з вами сьогодні чайник електричний, тому включаємо його в розетку 
і, поки вода нагріватиметься, подумаємо над такими питаннями.
Питання класу
Чому рідини завжди нагрівають знизу? (Звертаємо увагу на те,  •  
що й спіраль нагрівального елемента розташована внизу.)
Чому  чайник  металевий?  Чи  не  можна  використати  ємність,  •  
виготовлену з інших речовин (пластмаси, скла тощо)?
А  чи  можна  використати  для  нагрівання  води  паперову  по- •  
судину?
Демонстрація.   Нагрівання води в паперовій коробці. З метою еко-номії часу, не чекаючи, поки вода закипить, а на -грівши її до температури 60—70 C° , проносимо ко-робку по класу, щоб усі переконалися: вода дійсно 
гаряча. Йде обговорення, чому папір не зайнявся.
Тим часом вода в нашому чайнику вже добре прогрілася.
Питання класу
Як  прискорити  процес  нагрівання  води?  (Треба  закрити  чай- •  
ник, каструлю тощо кришкою.)
Для чого ми накриваємо чайник кришкою? •  
На поверхні води з’являються бульбашки. Про що це свідчить?  •  
Звідки беруться бульбашки?
Обговоривши процес кипіння, пропонуємо виміряти темпера-туру води, що кипить. Для цього спочатку учні визначають ціну 
поділки шкали демонстраційного термометра. Після вимірювання 
температури з’ясовуємо, чому температура води вже протягом де-кількох хвилин не змінюється.
Питання класу: Чи завжди вода кипить при одній і тій самій тем -пературі? Від чого це залежить?
Демонстрація.   Кипіння  води  за  кімнатної  температури  при  зни-женому атмосферному тиску.
Після  обговорення  експерименту  піднімаємо  кришку  —  учні 
бачать пару.
Питання класу
Що  ми  бачимо?  Адже  пара  —  це  газ,  побачити  який  ми  не  •  
можемо. (Бачимо туман, тобто крапельки води, сконденсовані 
на порошинках повітря.)
Якби  ми  налили  в  чайник  таку  саму  кількість,  але  не  сирої,  •  
а   кип’яченої води, чи закипіла б вона швидше, якби умови на -грівання були б однакові? (Сира вода закипить швидше, тому 
що вона містить розчинене повітря, що під час кипіння вида-ляється. Чому це так важливо, ми з’ясуємо пізніше.)
Тепер правильно заваримо чай. Смак чая залежить від темпе-ратури,  за  якої  його  заварили.  Чим  вища  температура  в  момент 
заварювання, тим смачніший чай.
Питання класу
У якому чайнику — металевому або порцеляновому — краще  •  
заварювати чай і чому?
Чому перед заварюванням рекомендується чайник кілька разів  •  
обполоснути окропом?
Рекомендується  почекати  хвилин  п’ять,  щоб  чай  добре  зава- •  
рився. Чому на цей час краще накрити заварювальний чайник 
серветкою?
Яку тканину потрібно для цього використати й чому? •  
Чому чай через деякий час стає рівномірно золотавим? •  
Чай готовий! Можна розливати.
Питання класу
Які неприємності можуть нас чекати, коли ми наливаємо га- •  
рячий чай у склянку? (Чайна склянка може тріснути.)
Як цьому запобігти? (Опустити в склянку ложку.) •  
Якою ложкою краще скористатися для цього? •  
Що треба наливати раніше — заварку або окріп? •  
Ми насипаємо в чай цукор. Чому чай стає солодким? (Молеку- •  
ли цукру внаслідок дифузії поширюються по всьому об’єму.)
Під час помішування процес відбувається швидше. Чому? •  
Другу склянку наливаємо до країв; обережно, ложку за лож- •  
кою, насипаємо цукор. Вода не виливається. Чому?
Чай дуже гарячий. Що можна зробити, щоб остудити його? (По- • 
дути, налити в блюдце. Обговорюється кожна із пропо  зицій.)
Решту  гарячої  води  переллємо  в  термос.  Які  особливості  має  •  
термос, що дозволяє йому добре зберігати тепло? А чи можна 
термос, навпаки, використати як холодильник?
III. Чаювання
Ну  що  ж,  тепер  можна  тільки  побажати  всім  приємного  ча-ювання!
Категорія: Фізика 8 клас | Додав: uthitel (20.05.2014)
Переглядів: 411 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: