Урок № 41 Практична робота № 6. Аналіз індивідуального харчування за добу та його відповідність нормам - Біологія 9 клас - Середня школа - Каталог статей - Учительська світлиця
Головна » Статті » Середня школа » Біологія 9 клас

Урок № 41 Практична робота № 6. Аналіз індивідуального харчування за добу та його відповідність нормам

Урок № 41

Практична робота № 6. Аналіз індивідуального харчування за добу та його відповідність нормам

Мета уроку: продовжити формувати знання учнів про процеси перетворення харчових продуктів в організмі людини; розвивати вміння аналізувати індивідуальне харчування за добу та відповідність його нормам; розвивати уміння порівнювати, співставляти біологічні процеси; виховувати бережливе ставлення до свого організму та здоров’я близьких і оточуючих.

Очікувані результати: учні характеризують їжу як джерело енергії, процеси живлення і травлення; учні застосовують знання для складання харчового раціону відповідно до енергетичних витрат організму; учні порівнюють індивідуальний харчовий раціон з нормами, роблять узагальнюючі висновки.

Обладнання: _____________________________________________________________________

Тип уроку: урок формування умінь та навичок.

  • 1. Організаційний етап

Привітання учнів, перевірка їх готовності до уроку.

  • 2. Перевірка домашнього завдання й актуалізація опорних знань учнів

2.1. Тестові завдання на встановлення однієї правильної відповіді.

1. Вітамін, який утворюється в шкірі від впливом ультрафіолетових променів:

А  А                              

Б  В6                                       

В  Е

Г  D

2. До водорозчинних вітамінів належить:

А  вітамін К                 

Б  вітамін В12                   

В  вітамін А

Г  вітамін Е

3. До жиророзчинних вітамінів належить:

А  вітамін D                

Б  вітамін С                 

В  вітамін В15

Г  вітамін В6

4. Спричинює безпліддя авітаміноз:

А  вітаміну А               

Б  вітаміну Е               

В  вітаміну В1

Г  вітаміну С

5. Затримка росту й розвитку організму, зниження опірності організму до інфекцій, порушення зору спричинюється авітамінозом:

А  вітаміну А              

Б  вітаміну D               

В  вітаміну В12

Г  вітаміну С

6. Зменшення кількості в організмі вітаміну К викликає:

А  рахіт

Б  дерматити

В  порушення зсідання крові

Г  порушення серцево-судинної діяльності

2.2. Вправа «Установи відповідність».

2.3. Пояснення змісту прислів’їв різних народів про здорове харчування.

  • 3. Мотивація навчальної діяльності

Слово вчителя

Сьогодні ми продовжуємо говорити про харчування. Відомо, що в країнах Заходу режим уживання їжі багатьох людей відрізняється від загальновизнаного в нашій країні: це сніданок (сік чи кава, чай, канапка тощо); ланч, який є одним з основних прийомів їжі; вечеря з гарячими стравами, а зазвичай ще одне вживання їжі.

Система режиму харчування в нашій країні має свої традиції.

Сьогодні на уроці ми проаналізуємо свій харчовий раціон відповідно до критеріїв раціонального харчування. Дізнаємося, чи правильно ми харчуємося. Поговоримо про те, як організувати режим уживання їжі. І чи досить калорійна їжа, яку ми вживаємо?

Повідомлення теми уроку. Спільне з учнями визначення мети і завдань уроку.

  • 4. Самостійне застосування учнями знань у стандартних ситуаціях

4.1. Виконання практичної частини роботи .

Практична робота № 6. Аналіз індивідуального харчування за добу та його відповідність нормам.

1) Інструктаж учителя щодо виконання практичної роботи.

2) Виконання практичної роботи (згідно з інструкційною карткою).

4.2. Звіт про виконання роботи.

4.3. Обговорення запитань:

— Які відмінності у харчуванні людей розумової та фізичної праці? Чим вони пояснюються?

— Чи відповідає ваш добовий раціон принципам раціонального харчування? Якщо ні, то в чому саме?

  • 5. Підбиття підсумків уроку

Учні самостійно підбивають підсумки уроку.

Заключне слово вчителя.

  • 6. Домашнє завдання

6.1. Завдання для всього класу.

Підручник _____________________________________________.

Зошит ________________________________________________.

6.2. Індивідуальні та творчі завдання.

Підготувати додатковий матеріал з питань:

1 група — бактеріальні харчові отруєння;

2 група — небактеріальні харчові отруєння;

3 група — вірусні та глистяні захворювання органів травної системи;

4 група — вплив алкоголю і нікотину на травлення.

Категорія: Біологія 9 клас | Додав: uthitel (16.11.2014)
Переглядів: 2140 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: