Урок 2/2 Здоров’я і харчування. Традиції харчування. Профілактика отруєнь - Основи здоров ’я 3 клас - Початкова школа - Каталог статей - Учительська світлиця
Головна » Статті » Початкова школа » Основи здоров ’я 3 клас

Урок 2/2 Здоров’я і харчування. Традиції харчування. Профілактика отруєнь

Здоров’я і харчування. Традиції харчування. Профілактика отруєнь

Мета: ознайомити учнів із режимом харчування; розкрити взаємозв’язок між кількістю вживання їжі та власними потребами в ній; поглибити знання школярів про групи їжі; формувати культурно-гігєнічні навички поведінки; виховувати культуру харчування, поведінки за столом.

Очікувані результати: діти повинні знати, що між здоров’ям і харчуванням існує тісний взаємозв’язок, розуміти тлумачення поняття «здорова їжа»; діти повинні вміти оцінювати свій режим харчування та оптимізувати його.

Обладнання і матеріали: підручник, робочий зошит, сюжетні малюнки, плакати.

Тип уроку: засвоєння й застосування нових знань і вмінь.

1. Організаційний момент

2. Перевірка виконання домашнього завдання

2.1.  Індивідуальне опитування. Робота з картками.

2.2.  Фронтальне опитування.

Мета: систематизувати знання учнів про працездатність і види відпочинку.

— Які види відпочинку ви знаєте?

— Який вид відпочинку вам подобається найбільше?

Висновок: Активний відпочинок корисний для здоров’я.

3. Актуалізація опорних знань учнів

Бесіда.

— Опишіть стан перевтоми. Які її причини?

4. Мотивація навчання та повідомлення теми  уроку

Робота в парі. Гра «Збери й поясни».

Мета: навчати учнів встановлювати послідовність.

— Утворіть прислів’я з поданих слів.

(Слова записані на окремих аркушах.)

джерело  здоров’я    їжа    людини

та     енергії  тепла  для

Висновок: Без їжі людина не може існувати.

5. Сприйняття й осмислення нового матеріалу

5.1.  Розповідь учителя.

1) Життя без їжі неможливе.

2) Значення їжі в житті людини.

5.2.  Оздоровча хвилинка.

5.3.  Бесіда про традиції харчування.

— Що зазвичай їдять у вашій родині на сніданок, обід, ­вечерю?

— Як ви гадаєте, чи однакові вподобання у їжі різних народів?

5.4.  Робота з підручником (С. 18—21).

а) Розгляд та аналіз малюнків.

б)     Читання й обговорення тексту підручника.

в) Відповіді на запитання.

5.5.  Робота в зошиті.

5.6.  Робота у групах. Складання правил харчування.

Висновок: 

1) Треба їсти 4—5 разів на день.

2) Їжа повинна бути різноманітною.

3) Їжу треба добре пережовувати.

4) Треба їсти більше овочів, фруктів, молочних продуктів.

5) Необхідно в міру вживати солодощі, консерви.

6) Не слід переїдати.

7) Потрібно вживати вітаміни.

6. Узагальнення та закріплення знань

6.1.  Гра «Вітаміни».

Мета: формувати в учнів уявлення про користь вітамінів.

До дошки виходять 4 учні. На столі вчителя розкладені картки, на яких записані назви груп вітамінів. Кожен учень бере картку і по черзі зачитує запис на ній.

— Які групи вітамінів ви знаєте?

Вітамін А. Якщо ви хочете мати гарну шкіру, рум’яні щічки й добрий зір, звертайтеся до мене. Я товаришую із морквою, помідором, абрикосом, петрушкою, зеленою цибулею та кропом.

Вітамін В. Якщо ви хочете зростати сильними, веселими й мати добрий апетит, я вам допоможу. А товариші мої — це картопля, горошок, буряк, редис, квасоля й зелений салат.

Вітамін С. Якщо ви хочете мати міцне здоров’я, бути завжди бадьорими, я стану вам у пригоді. Мої друзі — лимон, апельсин, порічка, чорна смородина, капуста, зелена цибуля та хрін.

Вітамін D. Я дуже потрібний тим, хто хоче швидко і добре рости, мати гарну міцну статуру. Мої друзі — це молоко, яйця, сир, вершкове масло. До того ж я товаришую із самим сонеч­ком: улітку його промінці разом із засмагою передають вам і мене.

Висновок: Їжа, яку ми вживаємо, за своєю кількістю і якістю повинна відповідати вікові людини, бути смачною і поживною, відновлювати витрачену розумову й фізичну енергію.

6.2.  Інсценування міні-п’єси «На городі». Творча робота.

Учні складають і розігрують діалог, який міг би відбутися між овочами з приводу їхньої користі.

7. Підбиття підсумків уроку

Інтерактивна гра «Мікрофон».

Мета: систематизувати знання учнів про правильне харчу­вання.

— Для чого людині потрібна їжа?

— Які правила харчування вам відомі?

— Які страви різних народів можете назвати?

Висновок: Їжа повинна бути не тільки смачною, а й корисною.

8. Домашнє завдання

Категорія: Основи здоров ’я 3 клас | Додав: uthitel (24.08.2014)
Переглядів: 452 | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: