Урок 9 Вітаміни, їхнє значення для здоров’я. Практична робота: «Вибір корисних для здоров’я продуктів» - Основи здоров ’я 2 клас - Початкова школа - Каталог статей - Учительська світлиця
Головна » Статті » Початкова школа » Основи здоров ’я 2 клас

Урок 9 Вітаміни, їхнє значення для здоров’я. Практична робота: «Вибір корисних для здоров’я продуктів»

Вітаміни, їхнє значення для здоров’я. Практична робота:
«Вибір корисних для здоров’я продуктів»

Мета: учити учнів правильно харчуватися; пояснити учням значення вітамінів для організму людини; закріплювати знання про
національні страви українців; розвивати вміння робити правильний вибір продуктів; виховувати прагнення дотримуватись правил поведінки під час прийому їжі.

Очікувані результати: учні повинні знати і розуміти тлумачення таких понять, як «корисна та шкідлива для здоров’я їжа», «вітаміни», «повноцінне харчування», «переїдання»; учні повинні вміти обирати і вживати корисні для здоров’я продукти.

Обладнання і матеріали: підручник, робочий зошит, предметні
малюнки.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

1.    Організаційний момент

2.    Перевірка виконання домашнього завдання

Вікторина «Що це?».

а) За допомогою цього предмета ти розчісуєш волосся.

б) Колюча, наче їжачок, штани почистить, піджачок.

в) Вони покривають кінчики пальців на твоїх руках, ногах.

г) Вона покриває все тіло.

д) Тканина для витирання обличчя, тіла.

е) Запашна рідина для миття голови.

3.    Актуалізація опорних знань учнів

Бесіда.

— Які продукти ви споживаєте?

— Які продукти є вашими найулюбленішими? Чим вони корисні?

— Для чого потрібно їсти?

4.    Мотивація навчання та повідомлення теми уроку

Гра «Збери і поясни».

— Розшифруйте вислів, який належить давньогрецькому філософу Сократу. Розмістіть слова відповідно до цифр у порядку зростання. (Слова записані на дошці.)

3

13

1

6

4

8

5

7

12

9

11

2

10

не

жити

ми

щоб

для

а

того

їсти

щоб

їмо

того

живемо

для

 

 

(Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити.)

— Поясніть, як ви розумієте цей вислів.

5.    Сприйняття й осмислення нового матеріалу

5.1. Розповідь учителя.

1) Їжа — джерело енергії.

2) Корисні і шкідливі продукти.

3) Вітаміни — життєво необхідні речовини.

Довідка: За підрахунками вчених, на приймання їжі людина витрачає 6 років життя.

5.2. Оздоровча хвилинка.

Оздоровча хвилинка.

Руки в сторони, пальці в кулачок.
Розгинаймо — на бочок.
По колінах вдарим, нижче.
Руки вгору вище, вище.

 

5.3. Робота з підручником.

а) Розгляд та аналіз малюнків.

б) Читання та обговорення тексту підручника.

в) Відповіді на запитання.

5.4. Робота в зошиті.

6.    Узагальнення та закріплення нових знань

6.1. Практична робота. Вибір корисної для здоров’я їжі.

На дошці прикріплені малюнки із зображенням продуктів та напоїв: шоколад, молоко, яйця, зелень, тістечка, сік, чіпси, хліб, морква, горіхи, морозиво, кока­кола тощо.

Учні обирають корисні продукти. Пояснюють свій вибір.

Висновок: Корисно вживати овочі, фрукти, каші, соки, молочні продукти. Вони дають організму силу та енергію.

6.2. Гра «Відгадай страву».

Мета: повторити назви українських національних страв.

Популярна в Україні рідка страва, що вариться з буряків, капусти, моркви, картоплі. (Борщ.)

Борошняний виріб у формі півмісяця із начинкою з картоплі, капусти, ягід. (Вареники.)

Закручена в листки капусти начинка. (Голубці.)

— Які ще страви української кухні ви знаєте?

6.3. Дидактична гра «Корисно — шкідливо».

— Оберіть ті продукти, які їдять в країні Здоров’ячків.

Учні уважно слухають назви продуктів і плескають у долоні, коли чують назву корисного продукту.

Риба, кефір, чіпси, пепсі­кола, геркулес, морква, жирне м’ясо, торт, цибуля, часник, шоколадні цукерки, яблуко, сало, капуста.

— Назвіть шкідливі продукти.

— Чому вони шкідливі?

 

6.4. Робота в групах. Складання меню.

Кожна група на окремих аркушах складає своє меню на день. Потім відбувається колективне обговорення складених меню, помилок, зроблених у них. Визначається група, яка склала найкорисніше меню.

7.    Підбиття підсумків уроку

Інтерактивна гра «Мікрофон».

Мета: систематизувати знання учнів про здорове харчування.

— Для чого людині потрібна їжа?

— Які основні правила харчування ви знаєте?

— Які поживні речовини містяться у продуктах?

— Яку їжу вважаємо корисною?

— Що може статися, якщо недоїдати або переїдати?

— Як ви розумієте слова «швидка їжа»? Чим вона небезпечна?

Висновок: Вживайте тільки корисну для здоров’я їжу.

8.    Домашнє завдання

Категорія: Основи здоров ’я 2 клас | Додав: uthitel (28.10.2015)
Переглядів: 686 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: